بعضی از کشورها هستند که به واسطه امری در جهان شهرت یافته اند و یا به ان کشورها لقب خاصی داده شده است. مثلاً لقب کشور چین، اژدهای قرمز است و یا لقب کشور کوبا، کاسه شکر است، لقب کشور ژاپن، کشور آفتاب تابان است و … .

اما در جهان کشوری وجود دارد که به آن “سرزمین موسیقی” لقب داده شده است. اما سرزمین موسیقی چه کشوری است و چرا چنین لقبی به آن داده اند.

کشور اتریش را به نام سرزمین موسیقی می شناسند و برترین دانشگاههای موسیقی جهان هم در این کشور می باشند. وین، پایتخت کشور اتریش، برای علاقه مندان به موسیقی کلاسیک یک بهشت به حساب می آید. وین به «پایتخت موسیقی کلاسیک جهان» هم شهرت دارد.

اتریش سرزمین موسیقی

اتریش کشوری اروپایی است که توسط همسایگانی همچون آلمان، مجارستان، جمهوری چک، اسلوواکی، ایتالیا، اسلوونی، سوئیس و لیختن اشتاین احاطه شده است. اتریش سرزمین موسیقی است. سرزمین نمایش های موزیکال و تئاترهای خیابانی. لذت تماشای اپرا در هیچ جای دنیا به اندازه اپراهای اتریش نیست. به اتریش، کشور دانوب آبی می گویند. چرا اتریش به این نام مشهور شده است و چرا وین پایتخت موسیقی است؟

در قدم به قدم پایتخت اتریش، سالن های کنسرت و اپرا را می بینید که بیشتر در سده های هجده و نوزده میلادی ساخته شده است. تئاتر ملی وین، انجمن موسیقی وین، تالار موزیک سالزبورگ، خانه بروکنر و سن های موسیقی و تئاترهای دیگر، به راستی لقب سرزمین موسیقی را برازنده اتریش کرده اند. در سده های هجده و نوزدهم میلادی، اتریش قطب نوآوری در هنر بود و هنرمندانی همچون “موزارت”، “بتهوون” و “یوهان اشترائوس پسر” را به دنیای موسیقی کلاسیک معرفی کرد. اتریش یکی از بزرگترین ارکسترهای ملی را دارد. این ارکستر ملی که در وین برگزار می شود، شهرت جهانی دارد و بلیط یک شب کنسرت آن در روزهای ویژه ای همچون کریسمس تا ۱۲۰۰ دلار هم به فروش می رسد. در ۹۰ کشور جهان، این برنامه جذاب به صورت زنده پخش می شود و حدود ۵۰ میلیون نفر بیننده را پای گیرنده های تلویزیونی میخکوب می کند.

وین، پایتخت موسیقی کلاسیک جهان

برخی از آهنگسازان برجسته مانند «اشتراوس» یا «شوبرت» اصالتاً وینی بودند. داستان عشق بین وین و هنر و موسیقی جزو تاریخچه‌های بلند و جذاب به شمار می‌آید. موسیقی کلاسیک و وین به لطف نقش این شهر به عنوان قطب موسیقی در قرن نوزدهم، امروزه هم معنی شده‌اند. در این دوران جمعیت زیادی از آهنگسازان به همراه نام‌هایی شاخص به مرکز اروپا هجوم آوردند تا خود را در عرصه موسیقی وینی به ثبت رسانده و جایگاهی به دست آورند. این دوران در تاریخ موسیقی اغلب به نام «دوره کلاسیک وینی» شناخته می‌شود زیرا همه گیر شدن موسیقی کلاسیک در این شهر اتفاق افتاد.

امپراطوری اتریش به خاطر تولیدات موسیقی بی‌همتا و باشکوهش به خود می‌بالید و کنسرت‌ها و مراسم‌های رقص جزو ستون‌های مهم زندگی وینی شدند. در قرن نوزدهم در سرتاسر شهر، صنعت موسیقی یک جهش بزرگ را تجربه کرد و سازندگان آلات موسیقی، اپرا هاوس‌ها و خانه‌هایی که نت‌های موسیقی را منتشر می‌کردند به سمت شکوفایی رفتند. در میان برترین‌ها، موتزارت یکی از تأثیرگذارترین ساکنان وین در دوران کلاسیک بود. او که در سال ۱۷۵۶ در سالزبورگ به دنیا آمد، بخش اعظم زندگی‌اش را در وین سپری کرده و بسیاری از آثار ارزنده‌اش را در اینجا تنظیم نمود. اولین بازدید او از این شهر در سال ۱۷۶۲ اتفاق افتاد که برای نوازندگی در یک کنسرت در «کاخ شونبرون» دعوت شده بود تا برای خاندان هاپسبورگ بنوازد. در این زمان از شهر، موتزارت در نقاط مختلفی ساکن بود که امروزه برای بازدید عموم باز هستند و در نهایت هم در همین شهر زندگی را ترک گفت و در گورستان «کارل مارکس» دفن شد.

جدای از موتزارت فهرست آهنگسازانی که به رشد شهرت و قدرت وین کمک قابل توجهی کردند بسیار بلند و شگفت انگیز است؛ در میان آن می‌توان نام‌هایی مانند اشتراوس، بتهوون، هایدِن و بِرگ را دید که تمام زندگی خود را در پایتخت اتریش سپری کردند. «اشتات پارک» (Stadtpark) یکی از پارک‌های شهری وین، مجسمه‌ها و یادمان‌هایی از شوبرت و اشتراوس و سایر قهرمانان تاریخی وین را به نمایش می‌گذارد.

امروزه این میراث با کنسرت‌های باشکوه متعددی که در ساختمان‌های موسیقی عالی وین برپا می‌شوند زنده نگه داشته شده است. از میان این بناهای ویژه می‌توانیم به «اپرا هاوس ملی وین»، «فولکسوپر» (Volksoper) و «خانه کنسرت وینر» (Wiener Konzerthaus) اشاره کنیم. اگر می‌خواهید به تماشای یکی از بهترین اجراها بروید، باید حتماً برای تهیه بلیط «کنسرت سامر نایت» (Summer Night Concert) آماده باشید که سالانه در پایان ماه می در محوطه شونبرون برگزار می‌شود. این شب هیجان انگیز و تکرار نشدنی، از آنسامبل‌های پیشگام موسیقی از سرتاسر اتریش تشکیل شده که قطعاتی مشهور را می‌نوازند. به طور متوسط بیش از ۱۰۰ هزار نفر برای لذت بردن از این اجراها جمع می‌شوند و می‌توان‌ آن را یکی از محبوب‌ترین رویدادهای موسیقی کلاسیک فضای باز در کل اروپا نامید.

دانشگاه موسیقی و هنرهای نمایشی وین

 

یکی از بزرگترین و عالی ترین دانشگاه های جهانی در حوزه موسیقی و هنرهای نمایشی در شهر وین قرار گرفته است. این دانشگاه که با نام اختصاری MDW شناخته می شود در سال ۱۸۱۷ در وین امروزی تاسیس شد و امروزه رتبه دوم را در میان دانشگاه های برتر موسیقی جهان کسب کرده است. در این دانشگاه چندین رشته مختلف از موسیقی و هنرهای اجرایی تدریس می شود که برخی از آن ها عبارتند از: رهبری ارکستر، آهنگسازی، تئوری و تاریخ موسیقی، سازهای تاری، سازهای شستی، سازهای بادی و کوبه ای، آواز و …

چرا به اتریش سرزمین دانوب آبی می گویند؟

خب همان طور که گفته شد، اتریش سرزمین موسیقی است. برترین دانشگاه های موسیقی جهان در این کشور قرار دارند اما این که چرا به سرزمین موسیقی، دانوب آبی می گویند جالب است. دانوب نام دومین رود بزرگ اروپایی است که از اتریش و ۸ کشور دیگر به غیر از اتریش هم عبور می کند. از طرفی “دانوب آبی” نام والسی (رقص های دونفره) از آهنگساز معروف اتریشی به نام “یوهان اشتراوس پسر” است که در سال ۱۸۶۶ ساخته شده است. امروزه دانوب آبی معروف ترین اثر این آهنگساز شناخته می شود. والس دانوب آبی در کنار رودخانه خروشان دانوب ابهام زیبایی است.

دیدگاهتان را بنویسید